Pratik Bilgiler
Pratik bilgiler her ne kadar kolaylık sağlayan püf noktaları olsalar da amacı sadece kolaylık sağlamak değildir. Zamandan tasarruf sağlar, malzemeden tasarruf sağlar ama öncelikle sağlığın korunmasına yönelik bilgiler olmasıdır. "Kolaylık yaratıyor" diye sağlıklı olmayan bir uygulamayı pratik olarak göstermek yanlıştır.
Size mutfakta yardımcı olacak sağlıklı pratik bilgileri aktamak istiyorum.
- Sebzelere yeşil renkleri veren klorofil adı verilen bir maddedir. Eğer sebzeyi pişirirken kapağını kapalı tutarsanız sebzenin rengi kahverengine dönüşür. Bu da istenmeyen bir durumdur ve görüntü hoş olmaz. Kahverengileşmeyi önlemek için pişirirken zaman zaman tencerenizin kapağını açın. Soda atmayı tercih edenler olsa da bu kesinlikle yanlıştır. Çünkü soda yemeğin hem lezzetini bozar hem de besin değerini düşürür.
- Sebze ve meyveler yemek çeşidine göre yeterli miktarda su katılarak pişirilmeli ve kesinlikle yemeğin suyu dökülmemelidir çünkü suya geçen vitaminler bu şekilde kaybolur. Sebze ve meyvelerin pişirilme süreleri içerdikleri selülöz miktarı ile doğru orantılı olmalıdır. Örneğin kök kısımlar daha çok selülöz içerdiğinden kökler önce pişirilmeli yapraklar sonra eklenmelidir. Böylece vitamin kaybı en aza indirilmiş olur. Asit ortamı ise selülözün yumuşamasını geciktirir. Sebze yemeğine salçanın baştan katılması yemeğin pişme süresini uzatacaktır. Asitli besinler pişme süresinin sonuna doğru katılmalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder