Toppik Tarifi- Yöresel Lezzet


Toppik

Malzemeler
Kalın bulgur
Su
Ayçiçek yapı
Salça
Tuz

Hazırlanışı
Geniş derin bir tencereye 5 su bardağı kalın bulgur konulur.
12 su bardağı su ilave edilir ve tuz eklenir
Bulgur suyunu çekmeye yakın bulgurun pişme durumu için tadına bakılması önerilir.
Eğer biraz daha pişsin isterseniz, belki biraz sıcak kaynamış su da ilave edebilirsiniz.


Bulgur pişmiş ve hafif suluyken yavaş yavaş un ilave ederek, bulgura iyice yedirilir, taa ki bulgur ocakta fokurdamaya başlayana kadar.. Hem un yedirilir hem de unun bulgura iyice yapışması sağlanır. (Kıvam tuttu mu diye daha önce pişirme işlemine tanık olmuş birine sorulur. 😉
Kıvamı tutturulan toppik ocaktan alınır ve biraz soğumaya bırakılır.
Geniş bir börek tepsisi ayçiçek yağı ile iyice yağlanır.
Sıcak toppik malzemesi irice top halinde mercimek köftesi kıvamında yuvarlanarak tepsiye yerleştirilir.
Bu işlemde eliniz yanacağı için hemen yanda bulunan soğuk suya el batırılarak elin sıcaktan en az etkilenmesi sağlanır.


Tepsi dolduktan sonra çaktırmadan birkaç adet ağza atılması da mübah sayılır. 😏😁
Tepsideki toppiklerin üzerine tereyağı parçaları batırılır.
Hazır olan tepsi 180-200 derecelik davul fırına atılır.
Toppiklerin üzeri iyice kızarana kadar sabırla beklenir.


Bu arada, bir tavada salçalı tereyağı diğer tavada sade terayağı eritilir.
Büyük bir kaseye bolca yoğurt konulur ve iyice çırpılır.
Eveet.. Sabırsızlıkla beklenen toppik tepsi içinde getirilir. Tabaklar uzatılır ve her biri heyecanla doldurularak, misafire teslim edilir.
Tereyağı ve yoğurt (sarımsaklı veya sarımsaksız) toppik üzerine dökülür ve afiyetle yenir.
Bu geleneksel yemeği ayda 1 kez hadi olmadı 3-4 ayda bir kez yemenizi gönülden öneririm.
Diyeti olanlar ise kendilerini bugün biraz şımartabilirler. 😊

Yorumlar

Popüler Yayınlar